Meeri Vienosen puhe Hermannin koulun itsenäisyysjuhlissa 5.12.2019:

”Arvoisat sotiemme veteraanit ja muut juhlavieraat, hyvä koulun väki.

Olemme tänään juhlistamassa 102-vuotiaan Suomen taivalta ja muistelemassa esimerkiksi niitä uhrauksia,
joita veteraanit ovat maamme vuoksi tehneet. Maamme on selvinnyt monista vaikeuksista. Vain
harvat suomalaiset ovat nähneet suurimmat kriisimme, kuten sodan ja nälänhädän. Harva meistä
on myöskään ollut katsomassa sotien repimän Suomen uudelleenrakentamista. Epätoivon nähneet
sotilaat ovat tätä kaikkea katselleet.

Kovinkaan monet nuoret eivät usein tule ajatelleeksi,minkä takia esimerkiksi kouluissa saa käydä ilmaiseksi. Ruoasta näyttää löytyvän valittamisen varaa, vaikka arvokasta sekin on. Meillä on korkea elintaso, useiden sitä kuitenkaan huomaamatta. Käsite “itsenäisyys” ei merkitse joillekin suomalaisille mitään, sitä ei aina arvosteta. Itsenäisyys on muuttunut itsestäänselvyydeksi ja painunut mielien taka-alalle.Eikö tämä kansa itsenäisenä rakentunut niin hyväksi kuin se nyt on? Onneksi kuitenkin aina itsenäisyyspäivisin tämä kunnioitus ja arvostus muistuu mieleemme. Silloin sytytämme kynttilät, katsomme linnanjuhlia ja kuuntelemme veteraanikuoroa. Se päivä on jälleen käsillä.

Nyt pallo on kuvaannollisesti meillä, uudella sukupolvella, jonka vastuulla on tämän maan tulevaisuudesta huolehtiminen. Meillä nuorilla on suuri perintö, Suomen kaunis maa kaikkine mahdollisuuksineen. Täältä Suomesta löytyvät esimerkiksi hieno luonto, monet oikeudet ja tietysti jo aiemmin mainittu korkea elintaso. Täydellinen Suomi ei kuitenkaan ole. Suomea kohtaavat monet ongelmat, kuten ilmastonmuutos, joka uhkaa talviemme valkeutta. Ilmastonmuutos onkin tällä hetkellä suomalaisten suurimpia huolenaiheita. Terrorismiakin pelätään, ei vain Suomessa vaan myös laajalti Euroopassa.

Taloustilannekin on tunnettu epäröinnin aihe meille suomalaisille. Myös mielipiteet maahanmuutosta halkovat Suomen kansaa. Muita huolenaiheita ovat muun muassa lapsiperheiden köyhyys ja perheväkivalta. Ongelmiin ehditään kuitenkin vielä vaikuttamaan. Me nuoret voimme vaikuttaa suuresti ilmastonmuutokseen monillakin tavoilla, kuten kierrättämällä ja vähentämällä netistä ostamista. Voimme tehdä kaikille ihmisille Suomessa hyvät olot kohtelemalla toisiamme yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Tiede kehittyy jatkuvasti, kovaakin vauhtia. Uusia tapoja ratkoa ongelmia kehitellään koko ajan.
Vanhoihin huolenaiheisiin, kuten otsonikerroksen heikkenemiseen, on keksitty ratkaisuja, miksi siis ei tuleviinkin keksittäisi?
Hankaluuksia on ollut, ja niitä tuleekin vastaisuudessa. Ongelmien ei tule lannistaa meitä, vastoinkäymisistä
olemme selvinneet ennenkin. Emmehän muuten olisi tässä itsenäisinä.

Nauttikaamme siis itsenäisyyspäivästä ja itsenäisyydestämme, ja luottakaamme siihen, että Suomen ja suomalaisten menestys jatkuu.
Hyvää itsenäisyyspäivää.